100

SEO Püf Noktaları

SEO Püf Noktaları

Bu yazıda SEO konusunda başarılı olmanın birkaç püf noktasına değinilmektedir. Bugüne kadar SEO çalışması kapsamında sunulan tüm işlemlerin sizi başarıya götürdüğüne inanmış olabilirsiniz ancak buradaki püf noktaları size başka bir bakış açısı kazandıracaktır.

Püf Noktası 1: 404 Hata Sayfaları Dizinlenmiş Daha Fazla Sayfaya Sebep Olabilir

404 hata sayfası size ve arama motorlarına “bu sayfaya ulaşılamıyor” mesajını verir. URL adreslerinizi zaman içerisinde değiştirdiğinizde veya tasarımınızı yenilediğiniz zaman birkaç sayfanın silinmesiyle meydana gelir.

Ne kadar büyük bir sayfaya sahip olursanız o kadar fazla 404 hatası ile karşılaşırsınız. Genel 404 hata sayfaları yerine çok daha ilgi çekici, çok daha eğlenceli tasarımlara sahip sayfalar kullanabilirsiniz.

Pek çok websitesi bu tür tasarımlar oluşturabilirler ancak biraz yaratıcı olup benzer tasarımların içerisine sitede yer alan diğer linkler yerleştirilirse o zaman çok daha farklı bir yapı oluşturulmuş olur. Ayrıca yüklenecek olan 404 hata sayfalarındaki linklerin değişken olmasını sağlayabilirsiniz. Yani karşılaşılan her 404 hatasında gözükecek linklerin farklı olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece arama motoru tarafından tanımlanıp dizinlenecek sayfa sayınızı arttırmış olursunuz.

Unutmayın, ne kadar çok dizinlenmiş sayfanız varsa o kadar fazla aranma olanağına sahip olursunuz.

Püf Noktası 2: Mücadele Başlatmaktan Çekinmeyin

Eğer bir çeşit alışveriş sitesi için SEO çalışması yapıyorsanız ürünleri birbirleri ile kıyaslayarak dahili sayfaların dizinlenme sayısını çoğaltabilirsiniz. Bu kıyaslama sırasında ziyaretçilere hangisinin daha iyi olduğunu seçme şansı tanırsanız bu kıyaslamayı bir adım öteye taşıyabilirsiniz.

Bu yöntemle dizinlenecek sayfalar sitenize çok daha fazla trafik sağlayacaktır.

Püf Noktası 3: İnfografikleriniz Hareket Ediyor Mu?

İnfografikler içerik pazarlama konusunda etkilidirler. Nitekim, hiçbir zaman kullanıldıkları an kadar etkili olamazlar. Sebebi ise bir önceki günün haberi olmalıdır. Kısa süre sonra bunlar niteliksel olarak zaman aşımına uğrarlar. Ancak infografikler size trafik veya backlink sağlayabilirler. Bunun için biraz daha yaratıcı olmanız gerekmektedir.

İnfografik konusunda ne kadar yaratıcı olursanız o kadar ilgi çekersiniz. İnternette bu konuda epey etkili infografikler bulunmaktadır. Özellikle resim içerisinde verilerin hareket ettiği infografikler çok daha fazla ilgi çekerler. Örneğin çitalar hakkında oluşturulan bu infografik gibi.

Eğer hareketli infografikler oluşturacak veya yaptıracak imkana sahip değilseniz üç boyutlu (3D) infografikler oluşturmaya çalışabilirsiniz. Her iki seçenekte binlerce doları gözden çıkarmanız gerektiği anlamına gelmektedir.

Püf Noktası 4: Gökdelen Tekniği

Bir insan her zaman dünyada en yüksek binanın ne olduğunu merak edebilir, ancak ikinci en yüksek veya üçüncü en yüksek binanın ne olduğunu merak etmeyebilir. Bu insanın doğasında olan bir şeydir. İnsan en büyük veya en güzel şeyleri her zaman merak eder.

Gökdelen tekniği bu eğilimi güçlendirir. Diğer bir deyişle link oluşturanlar için içerik pazarlama anlamına gelir.

Bu tekniği nasıl oluşturabiliriz:

  1. Diğer kişilerin tarafından oluşturulan ve yüzlerce link almış içerikleri araştırın. Bunu Google’da birkaç arama yaparak veya Open Site Explorer kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Bulduğunuz konsepti kopyalayın ve sizin oluşturduğunuz içeriğin çok daha iyi olmasını sağlayın.
  3. Doğru insanlara ulaşın. İçeriklerinizde bahsettiğiniz websitelerine ulaşarak bu kişilerden yazınızı tweet etmesini isteyin. Böylece çok daha fazla trafiğe ve backlinke sahip olabilirsiniz.

Püf Noktası 5: İlgili SEO Trafiğine Sahip Olmak İçin Kişilerin Karakteristiklerine Yönelin

Bu konu içeriklerinizi kişiselleştirip o konuyla ilgilenen kişileri sizi takip etmeye yönlendirmek anlamına gelir. “Twitter’da takipçi sayısı nasıl arttırılır?” konulu bir yazı yazdığınızı düşünün. Bu yazı bir anda çok fazla kullanıcıyı sitenize çekebilir ancak bu kullanıcılar kalıcı olma niteliğine sahip değillerdir. Yani sitenize abone olmayabilirler, gelip geçicidirler ve size anlık trafikten başka bir şey kazandırmazlar.

Bunu aşmak için yazılarınızda kişilerin karakteristik özelliklerine dokunabilmelisiniz.

Genel olarak üç farklı karakteristik bulunur. Bu karakteristik türlerinin aradığı bilgiler, arama şekilleri vb. farklılık göstermektedir. Önemli olan hangisine hitap edeceğinizi iyi bilmektir.

Örneğin, “techie” sınıfında olduğu kabul edilecek bir müşteriye odaklanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken nokta bu konuda arama yapacak kişinin ne istediğini bilen birisi olduğudur. Örneğin mobil telefon araştırması yapan bir techie, Google’a gidip “mobil telefon” kelimesini araştırmaz. Bunun yerine “Nokia Lumia kamera çözünürlüğü” gibi bir arama yapar. Techie kapsamındaki kişiler aradıkları bilgiyi daima özelleştirirler.

Diğer taraftan eğer maliyet bilinçli yani cost-conscious tipi bir müşteriyi hedef almak istiyorsanız onun için oluşturacağınız yapı çok daha farklı olmalıdır. Bu kiş gidip Nokia Lumia’nın kamera çözünürlüğünü araştırmaz, bunun yerine “fiyatı düşen akıllı telefon” aramasını yapar ve bunları araştırır.

Eğer karakteristiklere özen göstermeyi düşünüyorsanız ideal müşterinizin ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun için müşterileriniz yani ziyaretçileriniz veya takipçileriniz hakkında bilgilere ihtiyaç duyarsınız.

Püf Noktası 6: Tıklamalar İçin Düzenlemeler Yapın

Arama motorlarında üst sırada yer almanın çok daha fazla arama trafiği anlamına geldiğini biliyorsunuzdur. Bu yüzden buna odaklanmanız gerekecektir ancak unutmamanız gereken bir şey var. İnsanların arama motorunda yer alan sonuçlarına tıklayıp sitenizi ziyaret edeceği garanti değildir. İnsanların sitenizi ziyaret etmesini istiyorsanız bunu sağlamak zorundasınız.

Webmaster araçları bu konuda size yardımcı olabilirler. Bir anahtar kelime için yapılan tıklamaların ve bunların izlenimlere oranı, o anahtar kelime ile ziyaretçi çekmeniz konusunda başarınızı ortaya çıkarır.

Eğer bir anahtar kelime %40 veya üzeri bir tıklanma oranına sahipseniz çok iyi bir iş çıkardığınız anlamına gelir. Burada sınırınız %30 olmalıdır, %30 ideal bir rakamdır ancak %30 oranının altına indiğiniz zaman o anahtar kelime konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

Tıklanma oranınızı arttıran diğer bir etken ise authorship meselesidir. Authorship gayet etkili bir biçimde tıklanma oranınızı arttırır. Çünkü onlarca sayfa içerisinden belirgin bir otoriteye sahip olur, arama sonuçlarında ön sıralarda yer alırsınız.

Püf Noktası 7: Rica Edin, Ödünç Alın veya Çalın

İçeriği oluşturması gereken kişi sadece siz mi olacaksınız? Bir içeriğin meyvelerini bu şekilde mi toplayacaksınız? Bazen hayır.

Diğer kişilerin yayınladığı içerikleri, orijinal kaynağa atıfta bulunarak yayınlamanız durumunda bazen onlardan çok daha fazla paylaşılma oranına sahip olabilir veya onlardan daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.

Burada önemli olan durum yazı içeriklerinin alınmamasıdır. Eğer böyle bir şey yaparsanız yayınladığınız içerik büyük olasılıkla kopya içerik kapsamında görülür ve arama motorları bunları es geçer. Bu işi doğru bir biçimde yapmak istiyorsanız resimleri veya video içeriklerini almalı ve bunları kendi anlatımınız, yazılarınız ile süslemelisiniz. En önemlisi ise daima orijinal kaynağa atıfta bulunmanız gerektiğidir yoksa telif sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Püf Noktası 8: Hızlı Olan Daha İyidir

Hız konusunun Google sıralamanıza nasıl etki ettiğini biliyor musunuz? Google damia yavaş yüklenen siteleri üst taraflarda tutmaktan çekinir çünkü sitelere yönlendirdiği kullanıcıların kötü tecrübeler edinmesini istemez.

Bunun için Google, Page Speed fonksiyonunu ücretsiz bir biçimde devreye sokmuştur.

  • Eğer Google’da 1/2 saniye yavaşlama gerçekleşirse trafikleri %20 oranında düşer.
  • Amazon’un sitesinde 1/10 saniye yavaşlama yaşanırsa %1 oranında gelir kaybetmektedir.
  • Yahoo’nun sitesinde 2/5 saniye yavaşlama yaşanırsa trafikleri %9 oranında düşmektedir.

Bu sadece büyük siteler için geçerli bir istatistik değildir. Eğer sitenizin hızını merak ediyorsanız bu siteden yararlanabilir ve hataları düzeltme konusunda yardım alabilirsiniz.

Püf Noktası 9: İçerik Uzunluğu Sıralamanızı Etkiler

Google’da birinci sırada yer alan bir sitenin ortalama kaç kelimeye sahip olduğunu bir düşünün. 500, 1.000, 1.500? Asıl rakam 2.000 ve üzeri kelimedir.

Bir websitesinin sahip olduğu kelime sayısı üst sıralarda yer almasını sağlayabilir. Bu ne anlama gelmektedir:

  1. Onlarca veya yüzlerce içerikten oluşan sayfalar oluşturmak yerine kaliteli olanlara yönelmeli, geniş kapsamlı içerikler oluşturmalısınız. Bu içerikler zamanla etkisini yitirmemeli, yitirse bile gerekli güncellemeleri yapabilmelisiniz.
  2. Yeteri kadar detaylı içeriğe sahip olduğunuz zaman Google gerçekleştirdiği yazı algoritması güncellemesine göre onları şekillendirmelisiniz. Böylece Google sizin sitenizi çok daha özel bir yer olarak görecektir.

Eğer içeriklerinizin gerçekten trafik çekmesini istiyorsanız mutlaka 2,000 veya üzeri kelimeye sahip içeriklere sahip olmanız gerekmektedir.

Püf Noktası 10: Duyarlı (Responsive) Tasarımlar Çok Daha Fazla Trafik Sağlarlar

Mobil kullanımın git gide attığı şu günlerde elbette bu alana önem vermek gerekmektedir. Bir websitesi sürekli masaüstü sistemlerden trafik alıyor diye bu istatistiğe aldanmayın. Ne zaman mobil için gerekli atılımı yaparsanız meyvelerini toplamaya başlarsınız.

Websitenizde mobil cihazlara yani telefon veya tabletlere yönelik geliştirmeler yapmak istiyorsanız websiteniz için duyarlı (responsive) bir tasarım oluşturmalısınız.

Püf Noktası 11: İçerik Pazarlamadan Daha İyi Olan Araçlar

Bugünlerde link alabilmek için en iyi şey nedir? İçerik pazarlama değil mi? Bu doğru olmasına rağmen link oluşturmanın en iyi yöntemi bu değildir.

Eğer bir konuda elverişli, kullanımı kolay ve anlaşılır bir araç gereç oluşturup bunu ücretsiz bir şekilde dağıtırsanız bu araç size içeriklerden çok daha fazla ziyaretçi getirebilir.

Sonuç

Burada yer alan püf noktaları aslında kullanıcıya ana düşünceyi aktarabilecek niteliktedirler. Kısacası herkesin yaptığı şeyi yapmamalı, farklı ve yaratıcı olmalısınız.