100

Web Tasarımı Yaparken Başarılı Olmanın 5 Yolu

Web Tasarımı Yaparken Başarılı Olmanın 5 Yolu

Çeşitli unsurlara ve içeriklere bağlı olarak geliştirilen web tasarım, daima son kullanıcıya kolay ulaşılabilir, anlaşılabilir ve istediğini veren internet siteleri sunmayı hedefliyor. Bu yüzden siz de “Web sitesi tasarımı nasıl yapılır?” ya da “Web tasarımında nasıl başarılı olunur?” gibi soruların cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz. Tüm bu soruların cevaplarına ulaşmak için içeriğin devamına göz atmanız yeterli. 

Web Tasarımı Nedir?

Web tasarımı; “İnternet sitelerinin son kullanıcıya estetik ve fonksiyon gibi çeşitli ilkeler doğrultusunda sunulmasını sağlayan, kod ve programlar aracılığıyla gerçekleştirilen uygulamalar bütünü.” şeklinde tanımlanıyor. Web tasarımı sayesinde son kullanıcı, herhangi bir internet tarayıcısından bağlandığı web sitelerini, teknik bir bilgiye ihtiyaç duymadan kolayca kullanabiliyor.

Diğer yandan web sitesi tasarımı ile ilgili yapılan hatalar ya da göz ardı edilen eksiklikler, temel amaçlardan uzaklaşılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle web sitesi tasarlarken görsellik kadar kullanım kolaylığı da büyük önem taşıyor. Tüm bu koşulları yerine getirebilmek için de çeşitli kurallar, tasarım araçları ve tasarım programları kullanmak gerekiyor.  

Web Tasarımı

Web Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Web tasarımı, estetik ve fonksiyonel bir internet deneyimi için en etkili disiplinlerden birini meydana getiriyor. Bu disiplin içinde düzen, renk, grafikler, fontlar ve içerik gibi unsurların dışında navigasyon, multimedya, uyumluluk, teknoloji ve interaktiflik gibi kullanımı kolaylaştıran dinamikler de yer alıyor. Hem estetik hem ergonomik bir web sitesi için de tüm bu ayrıntıları dikkate almak gerekiyor. 

Etkileyici bir internet sitesi tasarımı için uyulması gereken tasarım tavsiyeleri arasında hedef kitleden SEO’a, kullanılacak görsellerden fonta kadar birçok ayrıntı bulunuyor. Adım adım bu ayrıntılara uygun şekilde bir web tasarımı gerçekleştirmek, şık ve sağlıklı şekilde kullanılabilen bir internet sitesi tasarlamanıza yardımcı oluyor. Web tasarımında başarılı olmanın 5 yolu ise şu şekildedir:  

web tasarımı nasıl yapılır

1. Hedef kitle odaklı tasarımlar yapmak. 

  • Hedef kitlenizin gereksinimlerine bağlı tasarım yaparak hem ziyaretçi sayısını artırabilir hem de sadık bir ziyaretçi kitlesi kazanabilirsiniz. Örneğin; çocuklara özel bir oyun sitesinde renkleri, butonları, fontları ve basitlik derecesini onlara uygun şekilde seçmelisiniz. 

2. SEO dostu tasarımlar gerçekleştirmek.

  • SEO’nun temelini metin içerikleri oluştursa da internet sitelerinde kullanılan görseller, görsel altı açıklamaları, tasarım kurgusu ve yazılım da büyük önem taşıyor. Bu yüzden tasarım anlamında daha sağlıklı bir kullanıcı deneyimi yaratarak Google’da üst sıralara çıkabilirsiniz. 
 

3. Responsive site tasarımı gerçekleştirmek. 

  • Responsive site tasarımı, bilgisayarlar dışında mobil cihazlara uygun bir biçimde şekil değiştirebilen sitelerin dizaynında kullanılıyor. Günümüzde milyonlarca kişinin interneti mobil cihazlardan kullandığı düşünüldüğünde bu detay da yüksek bir öneme sahip oluyor. 
internet sitesi tasarımı yapmak

4. Orijinal ve özgün görseller seçmek, çok fazla renk kullanmamak. 

  • En temel  tasarım hatalarının başında özgün olmayan içerik kullanımı geliyor. Bunun dışında çok renkli bir sitenin dikkat çekici olabileceği düşünülse de aslında kullanıcıyı yorabiliyor. Bu sebeplerden dolayı daima özgün içerik ve uyumlu tonlar kullanmak gerekiyor. 

5. Okunaklı fontlar tercih etmek ve tüm alanlarda aynı fontu uygulamak. 

  • Renk kullanımında dikkat edilmesi gereken detaylar, benzer şekilde web sitesi font seçimi konusunda da etkili oluyor. Tüm sitede aynı fontu kullanmak; abartıdan uzak, okunması kolay yazı biçimleri seçmek, başarılı bir tasarım yaratmanın en temel adımlarından birini meydana getiriyor. 
web tasarımı yapmak

Web Tasarım Programları Nelerdir?

Web sitesi tasarım araçları ile ilgili olanlar, genellikle birçok programı bir arada kullanıyorlar. Bu programlardan bazıları işin yalnızca görsel kısmıyla ilgiliyken bazıları daha çok yazılım diğerleriyse animasyon ve benzeri ayrıntılarla ilgili olabiliyor. Yaygın şekilde kullanılan web site tasarım programları şunlardır: 

Adobe Dreamweaver 

  • Adobe Dreamweawer, hem kodlama hem tasarım işlemlerini bir arada sunduğu için tüm dünyada popülerliğini korumaya devam ediyor. Bu program sayesinde HTML, JavaScript, ASP ve PHP gibi farklı yazılım dilleri aracılığıyla çok çeşitli tasarımlar yapabilirsiniz. 
 

Adobe Fireworks

  • Adobe Photoshop programına benzeyen ancak daha çok web tasarımına özel işlemlerle donatılmış olan Fireworks, JPG dosyasını HTML ya da CSS kodu haline getirme veya PDF dönüştürücüsüne sahip olma gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. 

Adobe Photoshop

  • Dünyanın en popüler görsel işleme programı olan Photoshop, grafik tasarımdan fotoğrafçılığa kadar pek çok alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakla beraber web tasarım alanında da  en çok tercih edilen programlardan biri olarak kabul ediliyor. 
site tasarımı nasıl yapılır

Microsoft Frontpage

  • Frontpage, HTML sayfalarını Word, Powerpoint ve Publisher gibi Microsoft programlarıyla uyumlu hale getirme imkanı sunuyor. Böylece önceden hazırlamış olduğunuz bir Powerpoint sunumunu dahi dilediğiniz web sitesine kolayca yerleştirebiliyorsunuz. 

Adobe Flash

  • Web sitelerinde animasyonlar yaratmak amacıyla kullanılan Adobe Flash, çizimden veya görsel dosyasından animasyonlar oluşturabiliyor. Ancak internet sitelerini yavaşlatabildiği için arama motorları tarafından uygun bir tasarım metodu olarak görülmüyor. 
web sitesi tasarımı

Corel Draw

  • Genellikle web tasarımı konusunda profesyonel olanların kullandığı Corel Draw, vektör tabanlı bir program oluşuyla avantaj sağlıyor. Flash animasyonlar yapmayı sağlayan Corel Draw, aynı zamanda herhangi bir nesneyi butona dönüştürebiliyor 

Freehand

  • Tıpkı Corel Draw gibi vektörel bir program olan Freehand ise daha çok logo ve reklam tasarımlarında tercih ediliyor. Freehand’in en önemli avantajlarından birini; çözünürlük artıp, azaldığında görüntünün bozulmaması ya da piksel kaybına uğramaması oluşturuyor. 

Adobe Illustrator

  • Diğer bir vektörel çizim programı olan Illustrator, daha çok kurumsal kimlik çalışmalarında ve basılı yayınlarda kullanılıyor. Kaliteyi artırma özelliğiyle öne çıkan programda kara kalem çalışmalarını renklendirmek gibi işlemler yapılabiliyor. 

Swish

  • Son dönemlerde giderek yaygınlaşan Swish, gelişmiş animasyon yaratma seçenekleriyle öne çıkıyor. Hareketli animasyonlar oluşturulabilen program, diğer yandan yazı hazırlarken de kullanılabiliyor. Ek olarak programın SWF ve HTML olarak kayıt yapabilme özelliği bulunuyor. 
 

Sketch

  • Diğer web tasarım programlarına göre çok daha az bir maliyete sahip olan Sketch, dijital tasarım ve arayüz tasarımı için kullanılmakla beraber web tasarımcılarının yanı sıra dünyaca ünlü teknoloji markalarının da kullandığı programlar arasında bulunuyor. 

Web Tasarımcısı Nasıl Olunur?

Web tasarımcısı olabilmenin birden fazla yolu bulunuyor. Bunlar; deneyim kazanarak, kurslar aracılığıyla ya da yüksek eğitim şeklinde sıralanıyor. Herhangi akademik veya mesleki bilgisi olmayan ancak zaman içinde Photoshop’ta basit işlemlerle başlayıp, kendini geliştirerek çeşitli ajanslarda web tasarımcısı olmayı başaran birçok kişi bulunuyor. Bu kişiler, eğitim yerine deneyimle bu unvanı kazandıkları için sektörün alaylı nüfusunu oluşturuyor. 

web sitesi tasarımı

Özellikle son yıllarda kamu ya da özel eğitim kurumlarının çeşitli seviyelerde web tasarımcılığı eğitimi verdiğini görebilirsiniz. Ücretsiz alternatifleri de olan bu kurslarda eğitmenler, site tasarımı öneri ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak hem teorik hem pratik eğitimler veriyorlar. Kurslarda doğrudan işin nasıl yapıldığına odaklanıldığı için toplam süre, yüksek eğitim sürecine göre daha az zaman alıyor. 

Son ve en yaygın seçenği ise yüksek eğitim oluşturuyor. Üniversitelerin İletişim ya da Güzel Sanatlar gibi belirli fakültelerinde bulunan Görsel İletişim Tasarımı ve benzeri bölümlerden mezun olanlar, bu alanda çalışan kişilerin büyük bir yüzdesini oluşturmakla beraber eğitimleri boyunca sanat, tasarım ve bilişimle ilgili birçok detay öğrenebiliyorlar.