100

Sanal POS Nedir, Nasıl Alınır?

Sanal POS Nedir, Nasıl Alınır?

Türkçe’de ödeme noktası anlamını taşıyan ve “point of sale” teriminin de kısaltması olarak kullanılan POS sistemler, fiziki alışverişlerde kredi kartı ile ödeme yapılmasını sağlayan yazılımlardır. Sanal POS ise; bu yazılımların e-ticaret siteleri tarafından elektronik ortamlarda kullanımına olanak sağlayan, internete adapte edilmiş ödeme sistemlerini ifade etmektedir. 

Gelişen teknoloji; tüketicinin tüm ihtiyaçlarına elektronik ortamlardan ulaşabilmesini ve bunun doğal sonucu olarak da e-ticaret iş modelinin günden güne büyümesini sağlamıştır. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenli, hızlı ve kolay ödeme yapılmasını mümkün kılan sanal POS sistemler; mağazalarda kredi kartı ile POS cihazlara yapılan ödemelerle aynı mantıkta işleyerek, süreçleri iki taraf açısından da dijital ortama taşıyan yazılımlardır.

Normal POS sisteminden ayırt edilebilmesi açısından vPOS yani “Virtual POS” olarak tanımlanan sanal sistemler; mağazalarda kullanılan pos sitemlerinde olduğu gibi bankalara başvuru yapılarak temin edilebileceği gibi, bu konuda hizmet veren BDDK tarafından yetkilendirilmiş özel kuruluşlardan da alınabilmektedir.

Sanal POS Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sanal POS; internet üzerinden satış yapmayı planlayan tüm e-ticaret sitelerinde, kredi kartı kullanımına imkan sunan ve tahsilatların elektronik ortamda güvenli şekilde yapılmasını sağlayan yazılımlardır.

Tüketici açısından gerek zaman tasarrufu gerekse ulaşılabilirlik avantajları sağlayan e-ticaret iş modelinin gelişimi, bu süreçte yaşanan ödeme ve tahsilat süreçlerinde de yenilikçi çözümleri beraberinde getirmiştir. İnternet dünyasının vazgeçilmesi halini alan ve sunduğu dev kampanyalar ile tüketiciye 7 gün 24 saat alışveriş yapabilme imkanı tanıyan e-ticaret sitelerinde, ödeme sistemlerini kolaylaştırmak ve süreçleri resmi hale getirmek adına geliştirilen sanal POS sistemler; söz konusu tutarların alıcı hesabından satıcı hesabına online şekilde aktarılmasını sağlayan yöntemlerdir. Her iki taraf açısından da büyük avantajlar sunan sistem günümüzde internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih eden kitle açısından site tercihinde önemli bir rolü üstelenmektedir.

Mağazacılıkta; fiziksel POS cihazları sayesinde yapılan kredi kartlı tahsilatların, elektronik ortamlarda faaliyet gösteren ticaret sitelerinde de kullanılmasını sağlayan vPOS yazılımlar; satıcının bankalara veya “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu” tarafından yetkilendirilmiş özel ödeme kuruluşlarına yapacağı resmi başvurular ile temin edilmektedir.

Ülkemizde mağazacılık sektörü için POS ödeme sistemlerinin teminini sağlayan birçok banka sanal POS konusunda da sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İnternet üzerinden satış yapmayı hedefleyen girişimcilerin, bankalar tarafından talep edilen evrakları eksiksiz şekilde teminleri ile başlatılacak sanal POS başvurularında, ticari belgeler haricinde e-ticaret sitesi yapısı, üyelik hatta KVKK sözleşmeleri, satış sözleşmelerinin detayı ve iade ya da iptal sözleşmeleri ile ilgili birçok detaylı bilgi talep edilmektedir.

Başvuru onayı sonrasında, sahip olunacak vPOS sistemin e-ticaret sitesine teknik olarak entegre edilmesi ile tamamlanacak süreç ardından site online alışveriş için uygun hale gelecektir. Özellikle teknik açıdan dikkat edilmesi gereken entegrasyon sürecinde bir yazılım danışmanından destek almak ya da tüm süreci danışman firmaların sunduğu hizmetler kapsamında çözmek daha verimli bir sistem kurulmasına katkı sağlamaktadır. 

Kullanıcıların sorunsuz ve istedikleri her an alışveriş yapmalarına olanak sağlayan vPOS sistemler; aynı zamanda yazılımın arka planında işleyen güvenlik aşamaları sayesinde son derece güvenilir ortamlarda satın alma imkanı sağlamaktadır. Kullanılan banka sistemi tarafından alıcının telefonuna otomatik olarak gönderilen şifre ve onay kodları tüketiciyi korumakta ve bu da e-ticaret sitesinin güvenilirliğini artırmaktadır.

Sanal POS Çıkartmanın Avantajları Nelerdir?

E-ticaret siteleri için büyük önem taşıyan sanal POS yazılımlar, gerek alıcıya gerekse satıcıya birçok avantaj sunmaktadır. Sistem tarafından site kullanıcısına sunulan, güvenlik, hız, kolay kullanımın avantajlarının yanı sıra sistemin satıcıya sağladığı faydaları da aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

7/24 Satış Yapabilme Olanağı

Yoğunluğundan dolayı gün içinde fiziken alışverişe vakit ayıramayan tüketiciler için, diledikleri her an her yerden ulaşabilme olanağı sunan e-ticaret siteleri kullanıcılarına büyük bir özgürlük sağlamaktadır.

Son yıllarda nakit harcamanın yerini tamamen kredi kartına bırakmasından ötürü, tüketicinin e-ticaret sitesini seçerken ilk tercihini sanal pos uygulaması kullanan bir siteden yana yapıyor olması, sitelerin markalaşmalarına ve 7/24 sürdürebilecekleri satışlarına büyük katkı sağlamaktadır.  

Rekabet Gücünü Artırır

E-ticaret sitelerinde sanal POS ödeme sistemi kullan markalar; tüketiciye sundukları güvenli ortam sayesinde tercih edilirlik açısından, banka havalesi veya kapıda ödeme sistemleri gibi sistemleri kullanan sitelere göre çok daha fazla avantaja sahip olurlar. Satış performansına büyük katkı sağlayacak olan bu tercih edilirlik, aynı zamanda müşteri nezdinde prestij ve marka sadakati de yaratabilecek bir alışveriş deneyimi yaratmak açısından önemlidir.

Raporlamalar

Yapılan her ödemenin otomatik olarak kayıt altına alındığı ve düzenli aralıklarla raporlanabilmesine olanak sağlayan sanal POS sistemler sayesinde, satışların takibi ve dönemsel girdi raporlarını oluşturmak çok daha kolay bir süreci kapsamaktadır.

Ödemeler Güvenli bir Sistemin Kontrolündedir

Tüketici tarafından sanal POS kullanımı ile yapılan her alışverişin karşılığı, bankaların sunduğu güvenli sistemler kanalıyla ticari işletmenin hesabına anında aktarılır.

Nasıl Sanal POS Çıkartılır?

E-ticaret sitelerinin tüketicilerine sunacakları en işlevsel ödeme sistemi olan sanal POS uygulamaları için, bu yazılım hizmetini veren bankalara ya da BDDK tarafından onaylı olan ödeme kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.

Bankalar tarafından belirtilen evrakların ve e-ticaret faaliyeti ile ilgili koşulların yeterliliği açısından inceleme sürecine tabi olacak olan başvurular, olumlu neticelenmesi durumunda yazılım sistemi resmi olarak başvuru sahibine tanımlanacaktır.

Ayrıca BDDK tarafından yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları kanalıyla ya da bu kuruluşları ile birlikte hosting paketleri ve akıllı e-ticaret paketleri oluşturan firmalardan da hizmet almak mümkündür. Tam kapsamlı hizmet alt yapısı sunan bu profesyonel firmalardan sanal POS hizmeti almak ve tüm işlemleri bu deneyime sahip firmalar aracılığıyla yürütmek; e-ticaret sitelerinin teknik alt yapıları açısından sürdürülebilir olmaları ve ilerde yaşanması olası sorunların baştan çözümü açısından önemlidir.

Sanal POS başvurusu için bankaların aradığı kriterlerin en başında, başvuru sahibinin vergi mükellefi olması şartı bulunmaktadır. Ayrıca; inceleme açısından e-ticaret sitesinin tamamlanmış olması, faaliyet alanının tanımlanması ve müşteri için düzenlenen üyelik, KVKK, satış, iade, mesafeli satış, teslimat ve iade sözleşmelerinin de güncel olarak sitede yer alıyor olması başvuru şartları arasında yer almaktadır.

Sanal POS alabilmek için incelemeye alınacak olan e-ticaret sitesinin ayrıca bilgi ve veri gizliliği sağlayan SSL sertifikasına sahip olması şartı da aranmaktadır.

Başvuru öncesi dikkat edilmesi ve çözüme kavuşturulması gereken diğer detaylar ise şöyle sıralanabilir:

  • Başvuru belgelerinin güncel olması gerekmektedir.
  • Sitenin ürün sayfaları ve ödeme adımları doğru kurgulanmış ve özellikle alışveriş sepeti bölümü ve ödeme seçenekleri netlik kazanmış hatta çalışabilir durumda olmalıdır.
  • Siteye erişimde veya sayfa açılım hızında sıkıntılar yaşanmamalıdır.
  • Ödeme bölümünde mutlaka sistem sağlayıcı bankaya ait logo kullanılmalıdır.
  • Sitede, ticari işletmenin açık adı, adresi, tüm iletişim bilgileri ve e-posta hesapları net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Sitenin hizmet alanına göre gerekli olabilecek izin belgeleri mutlaka başvurular sırasında belirtilmeli ve siteye de bilgi olarak girilmelidir.
  • Gıda, ilaç, kozmetik gibi satışı özel belgeye bağlı olacak ürünlerin ilgili bakanlıklarca verilen izin belgeleri ve belge numaraları açıkça belirtilmelidir.
  • Turizm sektöründe hizmet veren, ulusal veya uluslar arası uçak şirketlerinin biletlerini satmaya yetkili firmaların da ilgili bakanlıklar ve başkanlıklardan almış oldukları yetki belgelerinin siteye eklenmiş olması gerekmektedir.

Türkiye sınırları içinde geçerli olan ticari kanunlara uygunluk gösteren, hukuki açıdan bir sorunu bulunmayan ticari işletmelerin başvuruları; aşağıda yer verdiğimiz evrakların da tamamlanması koşulu ile inceleme sürecine tabi olur ve onay ardından hizmet sağlayıcı bankadan gelecek özel yazılım kodları ile sanal POS, web sitesine adapte edilerek yönlendirilir.

Sanal POS Çıkartmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sanal POS çıkarmak için bankalara yapılacak başvurularda talep edilecek evraklar; e-ticaret sitesinin kapsamına ve faaliyet alanına veya şirket yapısına göre faklılıklar gösterebilmektedir; ancak genel olarak başvurularda aşağıdaki standart dökümanlar talep edilmektedir.

  • Şirket vergi levhası
  • Şirket kuruluş ile ilgili sicil gazete kopyası
  • Şirket ortaklarının ve şirketi temsil edecek yetkilin T.C. kimlik bilgileri
  • Ortaklık sözleşmeleri
  • Noter onaylı imza sirküleri örneği
  • Başvuruyu takip edecek şirket yetkilisi için noterden çıkarılacak vekaletname

Ayrıca tüm bu belgelere ilave olarak banka tarafından hazırlanıp imzaya sunulacak belgeler ise şu şekildedir:

  • Üye iş yeri başvuru formu
  • Üye iş yeri sözleşmesi
  • Sanal POS için kullanım sözleşmesi

Kimler Sanal POS Çıkartabilir?

İnternet üzerinde ticari faaliyet göstermek amacıyla e-ticaret girişiminde bulunacak olan tüm işletmeler vergi mükellefi olmak koşuluyla, sanal POS başvurusunda bulunabilirler. Yeni girişimciler kadar sitesinde daha önceden havale veya kapıda ödeme sistemlerini tercih etmiş aktif kullanıcılar da sonradan sanal POS başvurusunda bulunma hakkına sahiptirler.

Yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz tüm evrak tamamlanması ve genel şartların yerine getirilmesi durumunda vergi mükellefi olan her girişimcinin sanal POS sitemi için başvuru hakkı vardır.

E-ticaret sitesini geliştirmek isteyen, hedef kitlesine güvenli bir satım alım süreci yaşatmayı tercih eden ve tüm bunlarla birlikte sitesini kesintisiz bir şekilde 7/24 satışa açmak isteyen tüm işletmeler için sanal POS kullanımı mümkün ve faydalıdır.

Sanal POS Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Banka başvuruları ve inceleme süreçleri ardından onay görüldüğü takdirde elde edilen sanal POS yazılımının, e-ticaret sitesine entegrasyonu yani yazılımın site yazılımı ile birlikte eş zamanlı ve uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak için profesyonel destek almak, karşılaşılacak sorunları çözmek açısından önemlidir.

Sanal POS entegrasyonu çok çeşitli kodlama ve yazılım dili gerektirdiğinden, bu süreçlerin bilirkişiler ya da bu konuda hizmet veren uzman firmalar tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

E-ticaret sitesi kurulumlarının ve sitenin tasarım dahil tüm alt yapı süreçlerinin bir danışman firma kanalıyla yürütülmesi gerek alt yapının sağlam temellere oturması açısından gerekse girişimcinin iş modelinin diğer süreçlerine odaklanarak zaman kazanması açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Xdizayn olarak uzman ekibimiz ile sanal pos süreçlerinizi profesyonel şekilde takip edip entegrasyon işleminizi hızlıca yapmaktayız.