100

PHP Framework Nedir? En İyi Framework Hangisi?

PHP Framework Nedir? En İyi Framework Hangisi?

PHP Framework Nedir?

PHP; sunucu taraflı işlemler için geliştirilen, Hypertext Markup Language (HTML) içerisine gömülebilen ve öncelikli amacı web geliştirme olan bir programlama dilidir. Açık kaynaklı yapısıyla ihtiyacınıza göre düzenleme yapabileceğiniz kodlar, birçok veri tabanını destekler. Yazılımcılar ve webmasterlar tarafından sıklıkla tercih edilen PHP, geniş bir teknik destek topluluğuna ve dokümantasyona php framework alternatiflerine sahiptir.

Framework’ler, geliştiriciler için önceden hazırlanan, test edilen ve kullanıma sunulan kod dokümanlarını bir araya getiren kütüphanelerdir. Genişletilebilen ve güncellenebilen yapısıyla çok katmanlı bir yapısı vardır. Farklı çeşitlere sahip olan framework’lerde kullanıcı giriş çıkışı, veri tabanı bağlantısı ve mail atma gibi birçok kütüphane mevcuttur. Peki PHP Framework nedir?

framework-nasıl-kullanılır

PHP Framework Nedir?

PHP framework, geliştiricilerin hazırladıkları projeleri için ihtiyaç duyduğu PHP kodlarını tek bir çatı altında birleştiren kütüphanelere verilen isimdir. Önceden test edilerek hazırlanan ve kullanıma sunulan sistem, yazım aşamasında vakit kaybının önüne geçer. Yazılımcıya birçok fırsat tanıyan framework’ler daha stabil çalışabilmenize yardımcı olur. Teknik detaylarla uğraşmadan projenize odaklanabilmenizi sağlar.

Pek çok kütüphane çeşidine sahip olan PHP framework’ler, yazılımcıların projenin kapsamı ve büyüklüğü doğrultusunda seçim yapabilmesini sağlar. Daha iyi organize olabilmenize olanak tanıyan gelişmiş altyapısıyla form onaylama ve veri tabanı yönetimi gibi yüzlerce özelliği istediğiniz şekilde tasarlayabilmenize yardımcı olur. Hazırlaması uzun sürebilecek projelerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilmenize imkân tanır.

Herhangi bir gelişmiş yapı içermeyen PHP framework’ler sadece projenizi istediğiniz şekilde genişletebilmenizi sağlar. Örneğin, bir siteye giriş yaparken e-posta değişkeni kullanılır. Siz bu değişkenin yanına kullanıcı adı eklemek istiyorsanız bir tek o kod satırını değiştirerek ve ekleme yaparak projenizi yazmaya devam edebilirsiniz. PHP framework kullanmak size bu bağlamda hız katar.

framework-nasıl-kullanılır

PHP Framework Ne İçin Kullanılır?

PHP framework’ler temelinde en çok kullanılan modülleri barındırır. Projenizin daha düzenli olmasını sağlayarak veri tabanı bağlantıları ve yetkilendirme modülleri gibi temel bölümleri tekrar tekrar yazmanızın önüne geçer. Uygulama ve web site geliştirmeye başlarken seçeceğiniz doğru framework, sizi gereksiz ayrıntılarla uğraştırmadan yazılımlarınızı istediğiniz şekilde tasarlayabilmenize yardımcı olur.

Form verileri, kullanıcı girişini işleme, filtreleme, web sitesi çerezlerini ayarlama, komut satırı ve komut dosyası oluşturma gibi pek çok alanda kullanılan PHP framework’ler, takım çalışmasına uygun olduğu için de tercih edilir. Kod ve dosya organizasyonu işlemlerini hızlandırırken web sitenizi korumak için ekstra bir güvenlik katmanı ekleyebilmenize de yardımcı olur.

PHP framework kullanımı; özellikle kodların yanlış yazılması, yönetilmesi ve unutulması açısından işlem hızınızı artırır, oluşabilecek altyapısal sıkıntıların önüne geçer. Nesne tabanlı programlama uygulamaları dahil pek çok modern web geliştirme işleminde de kullanabileceğiniz özellikleri, genişletilebilen ve güncellenebilen kütüphaneleriyle birlikte kendi eklentilerinizi veya temalarınızı kolaylıkla hazırlayabilmenize yardımcı olur.

framework-nasıl-kullanılır

PHP Framework’lerin Avantajları Nelerdir?

Uygulama, yazılım ve web sitesi geliştirme sürecinde ihtiyacınız olabilecek pek çok kodu barındıran PHP framework’ler, projelerinizin sürdürülebilirliğini artırır. Kodlarınızı düzenli ve temiz bir şekilde yazabilmenizi sağlayarak daha entegre çalışabilmenize yardımcı olur. Birçok geliştirici tarafından kontrol edilen içerikleriyle güvenlik ve performans optimizasyonu açısından sorunlar yaşamanızı engeller.

Framework’ler, ekip halinde proje geliştirirken görev paylaşımını kolaylaştırarak karışıklığın önüne geçer. Çeşitli veri tabanı türlerine entegre edebileceğiniz kütüphaneleriyle daha rahat çalışabilmenizi sağlar. Temel kodları bir arada sunarak altyapıyla uğraşmadan direkt olarak projenize odaklanabilmenize yardımcı olur. PHP frameworks kullanarak kodlarınızı istediğiniz şekilde düzenleyebilir, çeşitli paket yöneticileri ve farklı kütüphaneler ile çalışabilirsiniz.

En Popüler PHP Framework’leri Nelerdir?

Projelerinizi daha hızlı ve kolay tamamlayabilmenize yardımcı olan PHP framework’ler pek çok kütüphaneye sahiptir. Performans, ölçeklenebilirlik, yeterlilik, esneklik ve desteklediği PHP versiyonlarıyla birbirinden ayrılan altyapılarıyla uygulamalarınızı istediğiniz şekilde geliştirebilme fırsatı tanır. Hız ve kullanım kolaylığı sağlayarak otomasyon yazılımlarından içerik yönetim sistemlerine kadar birçok proje türünü programlayabilmenize yardımcı olur.

Codeigniter

Codeigniter, Cakephp, Phalcon, Laravel ve Symphony dahil pek çok PHP framework türü hem dokümantasyonları hem de sundukları özelliklerle geliştirme sürecinizi kolaylaştırır. Sade ve basit kullanımlarının yanında performans araçlarıyla da çalışırken verimliliğinizi artırır. Birçok platform güvenlik ve süreklilik açısından yazılımınıza belli bir standart kazandırır. Peki hangi PHP framework türünü kullanmalısınız?

Çok sayıda kütüphaneye sahip olan Codeigniter, PHP ile dinamik web uygulamaları geliştirmek için tercih edilen bir framework’tür. Kullanımı basit arayüzünün yanı sıra yapılacak işlemler için gereken kod miktarını azaltarak asıl projeye odaklanabilmenizi sağlar. Oldukça yalın ve hızlı bir sisteme sahiptir. Bünyesinde yer alan filtreler ve güvenlik önlemleri sayesinde işinizi kolaylaştırır.
 
 

Cakephp

Ticari web uygulamaları için ideal bir framework olan Cakephp, açık kaynaklıdır ve MVC (Model View Controller) mimarisini benimsemiştir. Ruby on Rails sistemi temel alınarak tasarlanan altyapısıyla hem hız hem de güvenlik açısından iyi bir performans sergiler. PHP’nin 4. ve 5. sürümleri ile uyumludur. Hızlı ve esnek şablonlama özelliğine sahiptir.

Phalcon

C ve C++ dili ile yazılan en popüler framework’lerden biri olan Phalcon, hızlı bir altyapıya sahiptir. MVC tabanlı yazılımların yükünü büyük miktarda azaltır. Ayrıca kaynak kullanımını da en aza indiren platform, otomatik yükleyici ve ön bellekleme gibi birçok özelliğe sahiptir. Açık kaynaklı bir framework olan Phalcon’un ayrıca BSD lisansı da bulunur.

Symphony

MIT lisansıyla yayınlanan ve ücretsiz bir framework olan Symphony, birbirinden güçlü uygulamalar geliştirebilmenize yardımcı olur. Projelerinizi test edebilmenizi kolaylaştıran arayüzüyle yazılımlarınızı hatalardan arındırabilmenizi sağlar. Nesne konfigürasyonu ve şablon çıkarma gibi birçok işi yapabileceğiniz yeniden kullanılabilir kütüphanelere sahiptir. Yazılımcılar için tam yapılandırma kontrolü sunan Symphony, kullanışlı bileşenleriyle de deneyiminizi artırır.

Laravel

Bir diğer seçenek Laravel’dir. Peki Laravel nedir? Açık kaynaklı yapısıyla en iyi PHP framework türleri arasında yer alan Laravel, MVC (Model View Controller) mimarisi ile web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Yazılımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen platform, kendine özgü yönetici arayüzü ile verimli bir çalışma ortamı sağlar. Laravel kurulumu Symphony’e göre daha basittir.

Laravel GitHub sitesinde yer alan kod ile birlikte MIT lisansı altında yayınlanan ücretsiz bir framework türüdür. PHP 5.3 versiyonunda yer alan tüm özellikleri destekleyen sistem, Türkçe kaynak bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. ORM desteği ile web sitenizin yükünü azaltmanızı sağlayan platformu Laravel dersleri alarak istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Laravel ile Symphony Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Laravel, Symphony tabanlı MVC mimari ile geliştirilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir web çerçevesidir. Symphony ise tekrar kullanılabilen PHP bileşenleri ve kütüphaneleri içeren bir PHP framework’tür.
  • Laravel Blade şablonlama sistemini kullanırken Symphony Twig sistemini kullanır.
  • Hata ayıklama araçları bakımından incelendiğinde Laravel’in sorunları tespit edebilen ve görüntüleyebilen basit bir paneli vardır. Symphony ise problemleri tespit etmek için gelişmiş bir panele sahiptir. Her iki framework de sağlam ve güvenli uygulamalar oluşturabilmenizi sağlar.
  • Laravel, veri tabanı erişimi için Eloquent; Symphony ise Doktrin işleme modülünü kullanır. Doktrin otomatik geçişe sahiptir. Geliştiricinin sadece modeli tanımlaması yeterlidir. Eloquent de ise taşıma işlemi manuel’dir. Yazılımcının modeldeki alanlar için herhangi tanımlama yapması gerekmez.
  • Hem Laravel hem de Symphony Nesne İlişkisel Eşlemeyi (ORM) destekler. Formlar ve doğrulayıcılar açısından Symphony’de, yazılımcı yalnızca bir modeli doğrulayabilir. Laravel validation (formdan gelen verilerin kontrolü) işlemlerini ise geliştiriciler manuel olarak birkaç defa yapılabilir.
  • Laravel ara katman yazılımını desteklemek için dekoratör desenini kullanırken Symphony bu işlemi gözlemci kalıbı ile gerçekleştirir. Ayrıca Laravel’de kullanabileceğiniz ortalama 9000 paket vardır. Symphony’de bu sayı yaklaşık olarak 2830 civarındadır.