100

Mobil Uygulama Geliştirmeye Nereden Başlanmalı

Mobil Uygulama Geliştirmeye Nereden Başlanmalı

Çağımızın en geniş sektörlerinden birisi olarak akıllı telefonları ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulamaları ele alabiliriz. Bugün milyonlarca kişinin sahibi olduğu bir akıllı telefon ve bu akıllı telefonların her birine kişilerin ihtiyaçlarına göre indirdikleri çeşitli mobil uygulamalar vardır Mobil uygulamalar, yazılımcılar tarafından geliştirilerek mağazalarda tüketicilerin hizmetine sunulur. Bu uygulamaların kimisi ücretlidir, kimisi ise ücretsiz olarak kullanıma sunulmaktadır ancak her halükarda yazılım geliştiricileri bu uygulamalardan para kazanmaktadır. Eğer siz de yazılım bilgisine sahipseniz ve Android akıllı telefonlar için mobil uygulama geliştirerek para kazanmak istiyorsanız o halde şu aşamaları izlemelisiniz:

(Bu metinde yer alan mobil uygulama geliştirme aşamaları yazılım bilgisi olan ancak Android’de kurulum yapmak için ilk defa girişimde bulunacak olanlar için belirlenmiştir. Eğer çalışmaya sıfırdan başlayacaksanız o halde öncelikle yazılım hakkında bilgi edinebileceğiniz teorik bir kitap ile işe başlamanızı öneririz.)

Temel olarak bir Android uygulama geliştirmeye başlamak için mobil uygulama geliştirme programları ile işe başlamanız gerekmektedir. Hali hazırda Android telefonlar için yazılımı yapabileceğiniz birçok platform bulunmaktadır.

Eclipse ve Android Studio

Bir Android yazılım için mobil uygulama geliştirebilecek entegre geliştirme ortamı (IDE) olan Eclipse, XML ve Java dosyalarınızı düzenlemeye alabilir ve uygulamanıza ait olan kanalları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eclipse’i Google’dan ücretsiz olarak edinebilir, uygulamanızı geliştirebilir ve hatta uygulamanızı bir üst sürüme çıkarabilirsiniz.

Eclipse’in alternatifi olarak entegre geliştirme ortamı özelliği taşıyan bir başka platform da Android Studio’dur. Android mobil uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek olan Android Studio, Eclipse’e göre daha hızlı hizmet veren bir alt yapıya sahiptir ancak Eclipse’e göre daha fazla hata ve açık çıkarması söz konusudur. Bu yönden genel olarak, daha hızlı bir şekilde geleceğe ilerlemek isteyenlerin tercih ettikleri platformun Android Studio olduğunu söyleyebiliriz.

IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) ile ilgili çalışmalarınızı geliştirdikten sonra artık ADB çalışmaya başlamalısınız.

Android SDK Aracılığı ile ADB

ADB’nin temel amacı uygulama geliştiricilerini asiste etmektir. ADB aracılığı ile Android cihazların yazılımları üzerinde değişiklik gerçekleştirebilir ve uygulama yüklemesi yapabilirsiniz. ADB temel olarak kullanımı kolay bir yapı olsa da, eğer kendinizi yetersiz görüyorsanız ADB ile ilgili olarak yayınlanan makalelerden ve çeşitli kaynaklardan bilgi edinebilmeniz mümkün.

Android Developer Guidelines

Bir rehber görevi gören Android Developer Guidelines resmi bir yazılım olarak uygulama geliştiricilere yardımcı olmakta ve ipuçları vermektedir. Temel olarak IDE ve ADB bilgisine sahipseniz bu aşamadan sonra uygulamanızı geliştirmek için Android Develeoper Guidelines’a göz atmalısınız.

Android Design Guidelines

Android yazılım işi ile uğraşanlar için mucizevi nitelikte olan bir mobil uygulama geliştirme platformları arasında estetik ve görsel bilginizi konuşturmaya başlayacağınız alan Android Design Guideliness’tir. Butonlar, sayfalar, temel animasyonlar ve daha birçok içeriği oluştururken görsel güçten faydalanmak için bu rehberi kullanmak oldukça faydalı olacaktır. Görsel tasarım konusunda hiçbir fikri olmayan ancak yazılım konusunda geriye kalan tüm işleri halledenler, bu içerik aracılığı ile yazılımını daha kaliteli bir görüntüye büründürebilir.

GitHub ve BitBucket

Android uygulamaları temel olarak çok sayıda dosya ve klasörden meydana gelmektedir ve her birinin düzeni, varlığı, ismi, numarası gibi ince detayları yazılımın doğru işlemesi için çok büyük önem arz etmektedir.

Bu yönden GitHub’u kullanarak mobil uygulamanıza ilişkin tüm klasör ve dosyaları karışıklık olmaksızın görüntüleyebilir ve BitBucket kullanarak dosyalarınızı koruma altına alabilir, yedekleyebilir ve hata oluşması durumunda başa dönebilirsiniz.