100

Google Data Studio Nedir?

Google Data Studio Nedir?

Bir web sitesinin müşterilerine ya da ziyaretçilerine hızlı şekilde ulaşabilmesi ve en doğru şekilde hareket etmesi için metrikler oldukça önemlidir. Başka bir deyişle metrikler girişimlerin kalp atışları gibidir denilebilir. Bu nedenle metriklerin yakın şekilde takip edilmesi girişimciler açısından hayatî önem taşır. Bu nedenle pek çok farklı analiz sonucu değerlendirilmeli ve stratejiler buna göre geliştirilmelidir.

Data Studio Nedir?

Data Studio, web sitesi sahiplerinin etkili ve hızlı şekilde farklı veri kaynaklarını kullanarak dinamik raporlar oluşturabilmesine yardımcı olan Google servisidir. Yani Google Analytics, Ads ya da Search Console gibi pek çok hizmeti kullanıcılarına sunan ve bu sayede de birçok veriyi analiz edilmesini sağlayan Google, tüm bu platformlardaki verileri tek bir yerde toplamaya başlamıştır.

Data Studio ile diğer Google servislerinden alınan veri kaynakları ve dosyaları bir arada ya da ayrı ayrı raporlanabilirsiniz. Böylece kullanıcı etkileşimleri, reklam performans değerleri, satışlar ya da diğer pek çok benzer konuda özelleştirilmiş raporlara ulaşılabilirsiniz. Kullanıcılar, Data Studio üzerinden kendi raporlarını oluşturabilecekleri şablonları kolaylıkla kullanabilirler. Kullanıma sunulan şablonlar aynı zamanda birçok özelliğe hızlı erişim sağlar.

Data Studio Nasıl Kullanılır?

Google Data Studio platformuna erişim sağlamak için https://datastudio.google.com adresine ulaşmanız gerekir. Google hesabı ile giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra veri kaynağı ekleyebilir, raporlar oluşturabilir ya da bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Dilerseniz size fikir verebilecek örnek raporlardan da faydalanabilmek için istediğiniz tarzda rapor çeşidini inceleyebilirsiniz. Raporlama konusuna yeterince aşina olduktan sonra kendi özel raporlarınızı kolayca oluşturduğunuzu göreceksiniz.

google-data-studio-nedir

Veriler Data Studio’ya Nasıl Aktarılır?

Data Studio’ya giriş yaptıktan sonra veri kaynağı eklemek için yine web sitesi kullanılır. Sol kısımda yer alan “Data Sources” bölümüne tıklamanız ve daha sonra da sağ alt köşede yer alan artı butonuna tıklamanız gerekir. Açılan yeni sayfada Google size verilerinizi çekebileceğiniz tüm kaynakları listeleyecektir. İstediğiniz kaynağı seçtikten sonra erişim izni isteği sorulacağından, onay vermeniz gerekir.

Veri kaynağından çekilmesi istenen veriler için erişim izni verdikten sonra hesabınızın sahip olduğu mülkleri görebileceksiniz. Bu alandan Data Studio’ya aktarmak istediğiniz mülkü seçerek sağ üst köşedeki bağlan sekmesine tıklamanız gerekir. Sonrasında verilerinizin Data Studio’ya aktarıldığını görebilirsiniz. Bağlantı gerçekleştikten sonra veri değişkenlerinizin yer aldığı bir listeyi görebilirsiniz. Günümüzde Data Studio için aktarılabilir özellik sunan veriler şunlardır:

google-data-studio-nasıl-kullanılır
  • Attribution 360
  • DCM
  • Google Analytics
  • AdWords
  • YouTube
  • Search Console
  • BigQuery
  • Google Cloud Storage
  • Firebase
  • Google Sheets
  • File Upload
  • SQL

Data Studio Rapor Hazırlama

Veri kaynaklarınızın içe aktarımı gerçekleştirildikten sonra artık rapor oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunun için raporlar sekmesine giderek artı butonuna tıklamanız ve yeni bir rapor oluşturmanız yeterlidir. Rapor sayfası açıldığı anda ilk önce sağ kısımdan veri kaynağı seçmelisiniz. Sonrasında raporunuzu istekleriniz doğrultusunda düzenlemeye başlayabilirsiniz. Düzenleme sırasında üst menüde yer alan özelliklerden birini raporunuza ekleyebilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş raporlarınızı dilediğiniz şekilde oluşturabilmek tamamen sizin elinizdedir. Örnek vermek gerekirse, raporunuza zaman çizelgesi eklediğinizi varsayın. Bu çizelgede hangi metriklerin bulunması gerektiğini sağ kısımda yer alan menü aracılığı ile kendi içerisinde düzenleyebilirsiniz. Böylece içe aktardığınız veri kaynağının tüm değişkenlerini yine metrik menüsü altında farklı bir seçenek olarak görebileceksiniz.

google-data-studio-rapor-hazırlama

Oluşturduğunuz tüm raporlarınızı online ortamda bir web sitesine yerleştirebileceğiniz gibi bilgisayarınıza da indirebilir ya da link olarak paylaşabilirsiniz. Böylece web sitenize özel olarak hazırlanan raporları çalışma arkadaşlarınız ile paylaşabilir, etkileşimli şekilde inceleyebilir ve hatta örnek şablonları doğrudan kullanma vasıtasıyla düzenlemeler yapabilirsiniz. Tüm düzenlemeler tamamlandığında raporun kopyasını kendi profilinize aktarabilir ve kendi veri kaynaklarınızla yeniden düzenleyebilirsiniz.

Data Studio ile istenilen özellikleri kapsayan pek çok raporun oluşturulması mümkündür. Hazırlanan raporlar veri kaynaklarından elde edilen bilgilerin analiz edilmesi sonucu oluşturulduğu için kullanıcıların ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamalarına ve işlemlerini kolaylaştırmalarına yardımcı olur. Bu kapsamda sıklıkla ihtiyaç duyulan ve ücretsiz şekilde oluşturulan raporlar için şunlar örnek verilebilir:

google-data-studio-rapor-hazırlama2

One PPC Google AdWords ve Google Analytics Raporu:

 Ücretsiz olarak kullanılabilen ve One PPC Ajansı tarafından oluşturulan bu rapor Google AdWords ve Google Analytics verilerini analiz eder. Bu kapsamda hazırlanan raporlar standart olarak Google AdWords için 10 sayfa, Google Analytics içinse toplam 25 sayfadan oluşur.

Facebook Reklam Performansı için Supermetrics Raporu: 

Bilindiği gibi Facebook gibi sosyal ağların Data Studio ile direkt bağlantısına izin verilmediği için bu işlem Supermetrics üzerinden Google Sheet eklentisi kullanılarak yapılır. Bu eklenti platformdan aldığı verileri Data Studio’ya aktarır ve reklamların performansını raporlandırır. Bu tür raporlama işlemleri tamamen ücretsiz olmanın yanı sıra etkin ve hızlı kullanım sunar.

Neden Data Studio Kullanılmalıdır?

Hızlı ve etkin şekilde raporlar hazırlanmasına yardımcı olan Data Studio, Google tarafından kullanıcılara sunulan en pratik çözümlerden biridir. İşletmelerin gelecek stratejilerinin belirlenmesi amacıyla oldukça önem taşıyan reklam performansı, ürünlerin stok durumuna dair ayrıntılar ile ürün performans raporları konusunda önemli bilgileri ücretsiz sağlar. Bu sayede sıkça kullanılan Data Studio’nun sunduğu diğer özellikler şunlardır:

google-data-studio-veri-analizi

Veri Bağlantıları

Data Studio, 10’dan fazla Google bağlayıcı, 90’dan fazla iş ortağı üzerinden veri çekme işlemi gerçekleştirebilir. Bu bağlayıcılar arasında işletmeler için önemli olanlar Google Cloud SQL, Google E-Tablolar, DoubleClick, Google Search Console gibi olmazsa olmazlar başta olmak üzere yaygın servis ve uygulamalar da yer alır.

Veri Dönüştürme

Herhangi bir değişiklik ve güncelleme olmaksızın veri bağlantıları üzerinden içe aktarılan ham veriler metrik, boyut ve hesaplamalar sayesinde raporlama öncesinde temizlenir ve istenilen formatta dönüştürülebilir. Tabii ki bu işlemler esnasında ham verilerde kalıcı bir değişiklik meydana gelmez. Ancak dönüştürme ile birlikte veriler daha anlamlı ve kullanışlı metriklere ve değerlere sahip olur.

Veri Görselleştirme

Verilerin daha kolay yorumlanabilmesi ve anlamlı hale getirilerek okunabilmesi için Data Studio pek çok grafik, diyagram ve görselleştirme yelpazesi sunar. Bu kapsamda ısı haritaları, zaman serisi, pasta grafikler, tablolar, puan kartları, dağılım ve alan grafikleri, coğrafî haritalar, madde işaretli grafikler ve çubuk grafikler kullanılır. Böylece yapılan her bir görselleştirmede verilerde oluşan dönemsel değişiklikler görülebilir.

google-data-studio-nasıl-kullanılır2

Raporların Özelleştirilmesi

Dashboard içerisinde pek çok alan başta olmak üzere raporlar kullanıcı inisiyatifinde özelleştirilebilir. Bu alanda görsel ekleme, renk, dolgu renkleri, arka plan gibi özelliklerin yanı sıra stil ve yazı tipi gibi pek çok düzenleme uygulanabilir. Bu sayede raporları görüntüleyen kullanıcılar veriler ile daha kolay etkileşim kurabilir. Bu özellik sayesinde veriler dinamik kontrollerle gerçek zamanlı şekilde değerlendirilebilir.

Rapor Şablonları

Veri kaynaklarını Data Studio içerisindeki şablonlar aracılığı ile ilişkilendirmek ve tasarım düzenlemelerini uygulamak için raporun tamamlanması yeterlidir. Bu işlem sonrasında dilerseniz raporlarınızı kimlerin görüntüleyebileceğini belirleyebilir ve istediğiniz kişilere özelleştirilmiş verilerinizi sunabilirsiniz. Örnek şablonlar alanından tercih edebileceğiniz şablonları inceleyebilir, firmanız için en uygun olanına karara verebilirsiniz.

Paylaşım ve Ortak Çalışma

Dokümanlar, slaytlar ve e-tabloları kapsayan G Suite uygulamalarında da olduğu gibi raporlarınıza kimlerin erişebileceğine karar vermek oldukça pratiktir. Sadece tek birkaç tıklama ile kişi ya da gruplarınızı seçebilir, rapor görüntüleme ve düzenleme izni verebilirsiniz. Buna ek olarak birden fazla kişinin tek bir rapor aynı anda düzenlemesi gibi işlemler de sizin kontrolünüz altındadır.